2004


De gehele crew SPOTGEESTEN
(Blithe Spirit – 1941)
Noël Coward (1899-1974)

Een onwaarschijnlijke, maar verrukkelijke komedie in drie bedrijven. Het verhaal gaat over een schrijver Charles die stof zoek voor een volgend boek. Hij organiseert een seance met medium Madame Arcati en nodigt hiervoor een ander echtpaar uit, de huisarts en zijn vrouw. Dat het vervolgens misgaat blijkt als de overleden vrouw uit het eerste huwlijk van Charles komt opdagen en alleen voor hem zichtbaar en uiterst hoorbaar is. Is hij krankzinnig geworden, praat hij in zichzelf en zegt hij de meest verschrikkelijke dingen? Of heeft er inderdaag een materialisatie plaats gevonden die zijn weerga niet kent?
Hoe dan ook het heeft desastreuze gevolgen voor zijn tweede huwelijk...

Dit toneelstuk is ook op het jaarlijkse concours gespeeld van het KPGRV (14 en 15 november 2003). Het KPGRV is het overkoepelend verbond van Rederijkerskamers in Groningen. Het stuk is daar bij wijze van creatief experiment opgevoerd door drie rederijkerskamers. Het eerste bedrijf werd door onze kamer Eendracht gespeeld, het tweede door kamer Praedinius uit Winsum en het derde bedrijf door kamer Ons Genoegen uit Leek.

Bekijk de foto's van het concours 2003.

Op 7 februari zal Eendracht eveneens het eerste bedrijf spelen op de uitvoering van Praedinius in Winsum.


Elvira met Charles

Spelers: Charles Condomine, Marcel Greuter
Rose, Charles' tweede vrouw, Maaike van den Hoek
Elvira, Charles' eerste vrouw, Marjan Spelbrink
Edith, dienstmeisje van de Condomines, Ellen Dijkstra
Dokter Bradman, Henk van der Lijke
Mevrouw Bradman, Inge van Niel
Madame Arcati, medium, Tineke van der Struijk
Regie: Herry Cornelius
Anneke Jintes
Speeldata: 13, 14 en 21 februari 2004
Aanvang 20.00 uur
Locatie: Hotel In 't Holt
Hoofdstraat 2
Zuidhorn
Kaarten: VVV Zuidhorn vanaf 26 januari
ma t/m vr 13.30 - 16.30 uur
Nieuwstraat 4a, Zuidhorn
Tel. 0594 502469





Kindertoneel: De sleutel van Eutel (Herry Cornelius)

Hebben jullie wel eens van Eutelië gehoord? Vast niet. Daarom gaan we daar eerst iets over vertellen. Eutelië ligt in Europa, hier ver vandaan. De mensen spreken een taal die veel op die van ons lijkt, alleen zeggen ze "eu" als wij "o'' zeggen. bijvoorbeeld "keuning"in plaats van "koning", en "u"als wij "o" zeggen, dus "dukter" tegen "dokter".
Alles in Eutelië is geel of bruin, de huizen, de kleren, zelfs het eten, echt alles. Dat moet van Koning Eutel. Alleen de Koning zelf en zijn dochter, prinses Reusje, zien er erg gekleurd uit. Zij mogen ook alleen gekleurde dingen eten, dus juist geen gele en bruine dingen.
Koning Eutel heeft natuurlijk een eigen W.C., hij wil niet naar een gewone W.C. Maar hij heeft een groot probleem, want de sleutel van zijn W.C. is zoek en nu kan hij dus niet naar de W.C. Zijn dokter zegt dat hij niets meer mag eten, want anders kan hij uit elkaar ploffen. (Pluffen dus eigenlijk.) Maar de koning eet stiekem toch en zijn buik wordt steeds dikker en dikker.

Het Nederlandse meisje Renee heeft de sleutel gevonden en zij gaat op weg naar Eutelië om de sleutel terug te brengen. Maar Kunst, een gemene kunsthandelaar, wil de sleutel van haar stelen om de beloning voor het terugbrengen te krijgen.
En dan zullen jullie ook nog Mini en Maxi zien, de ministers van koning Eutel. Zij proberen ook de sleutel in handen te krijgen. Zal het Renee lukken op tijd met de sleutel van Eutel in Eutelië te zijn?
Wacht maar af.

Spelers: Renee, een meisje: Enna Fabriek
Kunst, een kunsthandelaar: Dirk Jan Boonstra
Eutel, koning van Eutelië: Jaap Dethmers.
Reusje, zijn dochter: Hilja Schuring
Maxi, minister van de koning: Inge van Niel
Mini, minister van de koning: Rob van der Meulen
Dukter, dokter van de koning: Gea Hagen
Kukkin, kokkin van de koning: Winnie van Hasselt
Kuksmaatje, dochter van boerin: Greet van Dijk
Boerin: Djuke Zwier
Agent: Jan van der Lyke
Regie: Anneke Jintes
Herry Cornelius
Speeldata: Donderdag 22 en vrijdag 23 april 2004. Overdag voor de basisschool jeugd uit de groepen 3 t/m 6 en 23 april om 20.00 uur voor leden van 't Nut en belangstellenden.
Locatie: De Gasthorn
De Gast 58
Zuidhorn
Kaarten: Vrijdagavond aan de zaal.





Concours: Picknick op het slagveld

Op het rederijkersconcours 2004 van het RV speelt Eendracht de eenakter "Picknick op het slagveld" van de Spaanse schrijver Fernando Arrabal. Het stuk, voor het eerst gespeeld in 1959, gaat over de absurditeit van oorlog en is daarmee helaas nog steeds actueel.
Meneer en mevrouw Tepan gaan op een zondagmiddag hun zoon Zapo bezoeken, die soldaat is aan het front. Hij zal zich immers wel vervelen, en dus komen ze gezellig met hem picknicken. Bijna toevallig neemt Zapo een vijandige soldaat, Zepo, gevangen. Die moet natuurlijk vastgebonden worden, maar wordt toch weer losgemaakt om gezellig mee te eten. Als twee brancardiers langskomen, op zoek naar doden, kan de familie Tepan helaas niet helpen.
Het slot van dit absurde, soms geestige, soms serieuze en poëtische stuk gaan we natuurlijk niet verklappen. Eendracht zal het stuk ongetwijfeld ook in Zuidhorn en elders opvoeren. Hierover later meer.

 

Spelers: Zapo: Dirk Jan Boonstra
Meneer Tepan: Engbert Gotink
Mevrouw Tepan: Winnie van Hasselt
Zepo: Bram Keuning
Dragers: Ellen Dijkstra en Inge van Niel
Regie: Herry Cornelius
Speeldatum: 13 november 2004. Het concours begint om 16.30 uur en Eendracht speelt om 22.25 uur.
Locatie: De Rotonde
Niekerk