Uitvoering 2003


Op 7, 8 en 15 februari 2003 vindt de jaarlijkse uitvoering van Rederijkerskamer Eendracht plaats. Dit keer is er gekozen voor een toneelstuk van Judith Herzberg: Kras.

De uitvoeringen vinden plaats in hotel In ’t Holt te Zuidhorn en beginnen om 20.00 uur. De regisseur is Ben Smit, in Noord-Nederland zeer bekend.
Kras

Een geheimzinnige inbreker haalt elke nacht de boel overhoop in het huis van Ina, een gescheiden vrouw van tegen de zeventig. Het merkwaardige is dat er niets van de aanwezige kostbaarheden wordt weggenomen. Reden genoeg voor Ina om haar volwassen kinderen bijeen te trommelen. De onverklaarbare inbraken lijken hen echter minder te interesseren dan hun persoonlijke problemen, huwelijksstress, midlife crisissen en onderlinge familieconflicten. Is hun moeder niet dement aan het worden en speelt ze niet zelf voor inbreker?
Het thema van ‘Kras’ gaat over ouderdom, eenzaamheid, familierelaties en chaos. Ina komt tot het inzicht dat ze zichzelf heeft laten vervreemden door steeds de heersende regels en normen te volgen.
Bezit heeft haar leven verstard, sinds haar trouwen heeft ze een aangepast leven geleid. Door de chaos en onzekerheden in haar leven toe te laten, is zij in staat de angst voor de dood aan de kant te schuiven. Haar strijd, die zij moederziel alleen uitvecht, staat in schril contrast met de leegheid en oppervlakkigheid van haar kinderen.




Spelers: Ina, moeder, Anneke Jintes
Do, oudste dochter, Enna Fabriek
William, oudste zoon, kunsthandelaar, Herry Cornelius
Agnes, zijn vrouw, Jolette Holtkamp
Theo, tweede zoon, handelaar, Theo Jager
Mary, zijn vrouw, Maaike van den Hoek
Manfred, derde zoon, wiskundige, Dirk Jan Boonstra
May, ex-balletdanseres, Inge van Niel
Lynn, vriendin van William, Gea Hagen
Pa, Jaap Haan
regie: Ben Smit
Speeldata: 7, 8 en 15 februari 2003
Locatie: Hotel In 't Holt
Hoofdstraat 2
Zuidhorn